Cibulková a Kližan Tenistami roka 2012

20.12.2012 Bratislava

Bratislava 20. decembra (TASR) - Najlepšími tenistami Slovenska za rok 2012 sa rovnako ako vlani stali Dominika Cibulková a Martin Kližan. Cibulková v tradičnej ankete Slovenského tenisového zväzu triumfovala po štvrtý raz, zo zisku ocenenia sa tešila aj v rokoch 2008 a 2009. Kližan je najlepším slovenským tenistom druhýkrát.

Trofej pre víťaza kategórie Junior roka si na slávnostnom vyhlásení v bratislavskom NTC prevzal Matej Maruščák - víťaz štvorhry na ME do 18 rokov. Titul Juniorka roka patrí rovnako ako v roku 2011 Anne Karolíne Schmiedlovej - finalistke juniorskej dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros. Za Talent roka vyhlásili Viktóriu Kužmovú, v kategórii vozíčkarov zvíťazil Dávid Chabreček. Najlepším tímom sa stalo fedcupové družstvo Slovenska, ktoré sa v apríli vrátilo do svetovej skupiny po triumfe 3:2 v španielskej Marbelle.

Pre Cibulkovú mala sezóna tri vrcholy

Cibulková zvíťazila v ankete, do ktorej svojimi hlasmi prispelo 59 funkcionárov, trénerov a novinárov, s celkovým ziskom 230 bodov pred Danielou Hantuchovou a Janou Čepelovou. Zverenka trénera Mateja Liptáka dostala najviac hlasov aj v ankete mesačníka "Tenis" o najpopulárnejšieho tenistu roka. Cibulková získala koncom júla druhý titul na okruhu WTA, keď triumfovala na turnaji v kalifornskom Carlsbade. Na Roland Garros postúpila do štvrťfinále dvojhry po víťazstve nad svetovou jednotkou Bieloruskou Victoriou Azarenkovou, na turnaji v Barcelone sa dostala do finále. Vo fedcupovej baráži v Španielsku prispela k víťazstvu Slovenska dvomi bodmi. Rok zakončila na 15. mieste svetového rebríčka WTA. "Chcela by som sa poďakovať všetkým ľudom, ktorí mi pomáhajú dostať sa tam, kde som. Veľká vďaka patrí aj môjmu bývalému koučovi Peťovi Miklušičákovi, ktorý mi veľmi pomohol, keď som zostala bez trénera a mohol so mnou cestovať na turnaje. Začiatok sezóny bol pre mňa smolný, prehrala som pár tesných zápasov. Od turnaja v Miami sa to však začalo zlepšovať. Rok 2012 mal pre mňa tri vrcholy. Tým prvým bolo víťazstvo nad Azarenkovou na Roland Garros, druhým zisk titulu v Carlsbade a tretím postup do svetovej skupiny Pohára federácie v Marbelle. Pred novou sezónou som sa dohodla na spolupráci s Maťom Liptákom, s ktorým som mala dobré skúsenosti z Fed Cupu a príprava na Floride bola po všetkých stránkach výborná," povedala Cibulková.

Pre Kližana je ocenenie bonbónikom

Kližan triumfoval v ankete medzi mužmi so ziskom 238 bodov pred Lukášom Lackom a Filipom Poláškom. Zverenec trénera Karola Kučeru získal koncom septembra prvý titul na okruhu ATP, keď vyhral halový turnaj v ruskom Petrohrade. Na grandslamovom US Open postúpil až do osemfinále dvojhry, pričom v 2. kole senzačne vyradil nasadenú päťku Francúza Jo-Willfrieda Tsongu. V septembri rozhodujúcou mierou prispel k udržaniu Slovenska v 1. skupine euro-africkej zóny Davisovho pohára, keď v dueli 2. kola play off s Portugalskom v bratislavskom NTC vyhral obe dvojhry. V novembri si vyslúžil ocenenie Nováčik roka na okruhu ATP. Vo svetovom rebríčku poskočil o 88 miest zo 117. na 29. priečku, sezónu zakončil na 30. pozícii. "Bola to pre mňa veľmi vydarená sezóna. Ďakujem rodičom, trénerom a celému môjmu tímu. Ocenenie Tenista roka je pre mňa takým bonbónikom. Najviac si cením postup do osemfinále US Open, kde som vyradil Tsongu, na druhom mieste je turnajový titul z Petrohradu. Štyri turnajové tituly na challengeroch ma správne nakopli. Prekvapil som sám seba. Pred sezónou som si dal za cieľ vrátiť sa do prvej stovky a udržať sa v nej. Nečakal som, že sa dostanem do prvej tridsiatky. Nesmiem však zaspať na vavrínoch a chcem na sebe naďalej tvrdo makať, ešte tam je veľa rezerv. Verím, že nová sezóna bude minimálne taká úspešná a že sa bude dariť aj ostatným slovenským tenistom," povedal Kližan.

výsledky ankety Tenista roka 2012:

muži: 1. Martin Kližan 238 b., 2. Lukáš Lacko 102, 3. Filip Polášek 30

ženy: 1. Dominika Cibulková 230, 2. Daniela Hantuchová 104, 3. Jana Čepelová 46

juniori: 1. Matej Maruščák 187, 2. Jakub Oravec 87, 3. Patrik Fabian 75

juniorky: 1. Anna-Karolína Schmiedlová 194, 2. Petra Uberalová 143, 3. Kristína Schmiedlová 45

talent roka: 1. Viktória Kužmová 138

tím roka: 1. Fed Cup 169, 2. dievčatá do 14 rokov 119, 3. juniorky do 18 rokov 81

vozíčkar roka: 1. Dávid Chabreček

najpopulárnejší tenista (Anketa mesačníka "Tenis"): Dominika Cibulková 323 b
 

Vyberte región